Schaken is het snelste spel van de wereld omdat men met elke seconde duizenden gedachten moet ordenen.
— Albert Einstein

Stichting Buurtschaak heeft als doelstelling om schaken in de buurt van kinderen te brengen.

Schaken is leuk en dat ontdekken steeds meer kinderen. Vanuit die overtuiging is Stichting Buurtschaak bezig om steeds meer kinderen kennis te laten maken met schaken. Met hulp van betaalde trainers, vrijwilligers, scholen, sponsors en de gemeente Haarlem zijn we in 2017 gestart met één buurtschaakvereniging in Haarlem Zuid-West. Dit was met 35 kinderen (die allemaal een officieel schaakdiploma haalden) zo’n groot succes dat we verder zijn gegaan. De groei is enorm. Vanaf september 2018 geven we schaakles op zeven locaties en zijn er 200 kinderen aan het schaken! Daarvan zijn er vier in Haarlem maar we zitten nu ook in Heemstede, Bloemendaal en Bennebroek. Alle kinderen in Haarlem en omgeving willen we de kans geven om hun talent te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen.

Schaken is ook heel goed voor de ontwikkeling van waardevolle competenties. Dat gaat verder dan denken, dat gaat ook over gedrag. Bijvoorbeeld:

 • Plannen maken en vooruitdenken

 • Problemen oplossen, een eerste impuls onderdrukken, creatief zijn

 • Rekening houden met je tegenstander

 • Beslissingen nemen

 • Het omgaan met winst en verlies

Dat dachten we altijd al maar is tegenwoordig ook bevestigd door de wetenschap. Wetenschappers geven aan dat de hersenen zich beter ontwikkelen bij kinderen die schaken. Daar kunnen ze een leven lang plezier van hebben! Bij de Rijksuniverstiteit Groningen wordt een langdurig onderzoek gedaan naar de effecten van schaken voor kinderen in het basisonderwijs. Neurowetenschapper en onderzoeker Martin Elderson constateert dat zenuwcellen stimulatie nodig hebben, anders sterven ze af: “Use it or lose it”. En dat geldt overigens niet alleen voor kinderen! Het Europees parlement heeft in 2012 een motie aangenomen waarin landen worden gevraagd het schaken voor kinderen aan te moedigen.

IMG_0488.JPG
IMG_0602.JPG

Onze insteek:

Doelgroep 

 • Kinderen tussen de 6 en 12 jaar

 • In de eigen buurt, dichtbij huis en met (nieuwe) vrienden

 • Naschools, in de middag

Opzet en begeleiding

 • Gediplomeerde trainers uit de buurt (van de lokale schaakclubs) met een VOG ondersteund door jeugdleden van de schaakclub en ouders

 • Een combinatie van les, oefenen en partijen spelen tijdens de wekelijkse lessen

 • De mogelijkheid om ook thuis op de computer verder te oefenen met een schaak app

 • Goede en regelmatige communicatie met de ouders. ·

 • Een lage eigen bijdrage (25-60 euro voor 16 lessen) dankzij sponsoring door gemeente, particulieren en bedrijven

Beoogd resultaat

 • Een officieel diploma ter afsluiting van een serie van 16 lessen

 • Doorstroom naar de schaakvereniging voor kinderen die enthousiast zijn

IMG_0683.JPG
IMG_0778.JPG

Het niveau van de lessen:

We volgen de officiële stappenmethode van de schaakbond. Kinderen van 6, 7 en 8 jaar beginnen met opstapje 1. Je kunt dus al meedoen al je 6 jaar bent maar we verwachten wel dat kinderen dan zelf ook graag willen en hun ouders inschatten dat ze het volhouden (half uur les, pauze, half uur partijen spelen).

Kinderen van 9,10 en 11 jaar beginnen met stap 1. Het verschil tussen opstapje 1 en stap 1 is dat er in de opstapje oefenboekjes minder tekst staat en de plaatjes in de boekjes wat groter zijn (zodat ze makkelijker kunnen intekenen wat de goede zetten zijn).

We bieden ook vervolglessen als je je eerste diploma hebt gehaald. Met ‘stap 1 extra’, ‘stap 1 plus’ en ‘stap 2’ leer je nog veel meer om goed te schaken. Als je dan nóg verder wilt (je kunt door tot stap 6 maar dan ben je wel een echte pro) kun je lid worden van een schaakclub.